Att tänka på innan man genomför en renovering

Alla renoveringar ser olika ut, beroende på vad det är som ska renoveras. Handlar det om en relativt enkelt renovering av ett sovrum, är saker och ting inte särskilt komplicerade. Då gäller det att hitta en hantverkare som gör jobbet med underlaget, innan de smäller upp tapeter och/ eller målar om. Handlar det om renoveringar av större och mer komplicerade saker som badrum eller kök, ställs det genast helt andra krav på renoveringsfirman. Förutom att de ska vara behöriga i allt som gäller själva renoveringen, finns det några andra saker som är viktiga och som man behöver tänka igenom och fråga om innan de börjar.

Har de fast pris?

Man kan komma överens med en firma om ett fast pris, innan de börjar renovera hemma hos dig. Det innebär, att om de till exempel upptäcker att rören är skadade när de river, till exempel i badrummet, då ersätter de rören med nya, och skulle det innebär mera arbete med att lägga nytt golv och ersätta fuktskador så gäller det fasta priset, trots att de skulle lägga mer jobb på renoveringen än vad som framkommer först.

Har de service efter utfört arbete?

Om man kan få service på det arbete som de har utfört efteråt, till exempel om en kran läcker efter att de har installerat den, ja då är det ett bra företag och som man gott och väl kan anlita för sin badrumsrenovering.

Kan man anlita ETT företag, inte tre olika?

Ibland måste man själv hugga in som en byggherre fastän man inte alls kan det, om man anlitar olika hantverkare som kommer och kaklar, någon annan installerar handfat och dusch och badkar, och en tredje drar elen. Då måste man ha rätt telefonnummer till alla och få dem att komma efter varandra och i tid när den andra är färdig. I stället kan man få ett enda bolag som sköter samtliga installationer som ska till i en badrumsrenovering.

Har de garanti?

Ett företag måste kunna ge någon sorts garanti på sitt arbete. Det är ju inte meningen att saker och ting ska gå sönder precis när de har installerat badrumsinredningen. Åtminstone några års garanti bör de ha på sakerna för att det ska vara ett seriöst företag.

Är de behöriga?

Detta är en självklarhet, men ändå viktigt; alla som arbetar på företaget måste vara behöriga hantverkare; snickarna, VVS-hantverkarna och elektrikerna måste alla ha behörighet inom sina områden.

Har de försäkring? 

Ett seriöst företag måste ha alla sina papper i ordning och ha en egen försäkring om något händer under arbetets gång. Det ska inte belasta din hemförsäkring. Även om det inte är du som betalar, kan du gå miste om bonus, plus att du alltid måste betala egen avgiften om du måste belasta din hemförsäkring, och det vill man ju inte.

Detta gör en firma som gör badrumsrenoveringar

Det finns flera bra företag som man kan anlita för sin badrumsrenovering. Detta bör de göra om de är seriösa:

1. Ett första hembesök och då koppla ur elen och plugga igen vattenledningar

2. Ta ner gipsväggar och bila badrumsgolvet, ta bort golvbrunnar och montera reglar och dra in nya rör för vatten och el

3. Installera golvvärme (om du önskar det)

4. Lägga primer på golv och flytspackling

5. Isolera badrummet och montera tätskikt

6. Kakla och lägga en våtduk på golvet

7 Gjuta klinker på golvet och fogar

8. Montera all badrumsinredning; blandare, duschväggar, toalett, foderlister, eventuella trösklar och montera lampor i badrummet.

Så hittar man rätt badrumsrenoverare

Så hittar du en bra hantverksfirma; fråga vänner och bekanta. Om du inte hittar någon på det sättet, kan du googla badrumsrenovering Täby, om det är där du bor. Annars skriver du badrumsrenovering plus ortsnamnen där du bor. Be om kostnadsfria offerter. Fråga om referenser och bjud hem den du tycker verkar bäst.

13 Mar 2018

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.