Behöver du spola rören?

Har man långvarigt stopp i sittt avlopp, kan man behöva undesöka rören så att det inte är något som är fel och som kräver en större åtgärd, som att byta stammar. Om man ringer en rörmokare kan de komma ut och undersöka saken. Sedan kan man åtgärda problemet på olika sätt. Här går vi igenom hur man kan lösa problem med avlopp.

Det första som en rörmokare bör göra är att gå ner i rören med en liten minikamera. Då kan de och du som är fastighetsägare se vad som finns inuti rören. Den lilla minikameran kan sända bilder och filma det man kan se i rören. Många gånger blir an ganska förvånad över vad man kan hitta i dem; råttor, rötter, fettklumpar och en massa andra saker.

När du behöver avloppsjour i Stockholm

Stor fettklump i Londons undre värld

Så var det antagligen för de hyresgäster som hade stopp i sina avlopp. De hade sänt efter en rörmokar som gick ner med en minikamera – och döm om deras förvåning när de hittade en jätteklump av fett. I fettklumpen hade en massa skräp fastnat. Den var verkligen gigantisk och mätte en och annan meter i omkrets. Och det är på många håll på liknande sätt även i Sverige. Det fick även Västeråsborna vara med om när de hittade en jätteklump med fett, på samma sätt som i London. Den fick lyftas ur avloppet med en lift.

Så undviker du fettklumpar i rören

Det går faktiskt att undvika att det bildas stora fettklumpar i rören, om man bryr sig om det. 

  • Torka ur kasteruller med papper – man kan enkelt undvika fettbildande klumpar i stammarna om man konsekvent torkar ur kastruller och stekpannor med hushållspapper. Man ska aldrig skölja ur kastruller och stekpannor med vatten och låta det gå ner i vasken. Pappret med fettet på ska slängas i soporna.
  • Häll aldrig olja i vasken – har man stekt eller friterat i olja, ska det hällas i en överbliven glasfalska, glasburk eller plastflaska som man sedan lägger bland soporna. Man ska aldrig hälla olja i vasken, även om det är väldigt bekvämt sätt att bli av med den.
  • Spola rören med hett vatten – ska man spola rören med hett vatten, räcker det inte med en och annan liter kokande vatten. Ska man spola rent rören med hett vatten bör man ringa efter en spolbil som kommer och utför en högtrycksspolning, eller så kan de göra en slamsugning. Man kan stamspola och då låter man stammarna få rikligt med vatten som gör att rören rensas på allt som kan stoppa avloppet från att flöda.
  • Relining – har man slitna rör, men som ännu inte har gått sönder – kan man göra en relining. Då lägger rörmokarna in plast i rören, som sedan härdas så att plasten lägger sig som en skyddande hinna inuti rören. Läs mer på: https://spolbil.se.
15 Sep 2019

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.