Funderar du på stambyte?

Den som har köpt en villa, har själv ansvar för allt som rör den. För dem som har bott i en BRF (bostadsrättsförening) kan det vara lite av en chock att inte bara ringa en rörmokare som kommer och ser till så att ens stammar fungerar som de ska. Är man villaägare får man gott och väl pynta själv för allt underhållsarbete själv. Det gäller ju också allt som rör de egna rören. Har man gamla rör kanske man börjar fundera på ett stambyte. Det lär man definitivt göra om man råkar få akut stopp i avloppet, då vatten eller sanitet varken åker upp eller ner. 

Vad du kan göra innan stambyte

Man behöver inte byta ut sina stammar direkt när det är något problem med rören. Man kan göra lite olika saker, som underhåller rören och detta kan man göra med regelbundenhet. Man kan spola rören med högt tryck och hett vatten. Det kan man göra om man antar att rören kanske har många fettklumpar (inte helt ovanligt). Då rensar man rören med det heta vattnet. Sedan får man hoppas att allt ska fungera tills det är dags för nästa rörspolning. Vet man att man har rör som inte läcker, kan man i stället göra en relining, men för att göra en sådan ska bör man först ta reda på att rören inte läcker vatten. Sådant kan förstöra hela huset i värsta fall.

Så fungerar en relining

Då är det bättre att göra en relining innan rören har blivit så slitna och sönder. En relining går till så att man först tar reda på att rören inte läcker. Det gör man med en liten minikamera som kan ta sig långt in i rören. Då kan man som villaägare själv se vad det är som stoppar upp vattnet i rören. När man har tagit reda på att rören är intakta, kan man sedan spruta in plast i rören. Efter det härdar man plasten genom att blåsa in varm luft som gör att plasten lägger sig som en ecxtra hinna inuti rören. Sedan bör rören hålla i flera år till.

Få stambyte i Stockholm

Om det i stället visar sig att rören är för gamla och kanske inte håller i så många år till, bör man verkligen fundera på att göra ett stambyte. Det finns cirka 400 rörmokare i Stockholm som säkert kan utföra ett och annat stambyte. Välj den som har bäst referenser. Läs mer om stambyte i Stockholm på: https://www.stambytenstockholm.se.

15 Jul 2019

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.