Så mycket tjänar en VVS-montör

Att arbeta som hantverkare är relativt lukrativt i jämförelse med den korta utbildningstiden. Även om tre års gymnasium kan kännas långt för en studietrött student är ett tre-årigt gymnasium ingenting jämfört med läkarutbildning, juridikstudier och psykologutbildning som går på minst sex år, efter gymnasiet. De lönerna är mycket högre och är inte jämförbara. Men sett till utbildningstiden är hantverkarlöner, framför allt i storstäderna och inom byggbranschen ganska så bra.

VVS-lönerna är inte särskilt jämna

Tyvärr är VVS-löner inte särskilt jämna. Det skiljer så mycket som 11.200 kronor i månaden mellan den med lägst lön till den som ligger högst. VVS-hantverkare i västra Sverige har högst lön medan dito i området kring Mälardalen tjänar minst. Snittlönen för en VVS-montör är 256,54 kronor i timmen, vilket ger, om hen arbetar heltid, en lön på cirka 42.500 kronor i månaden. Snittlönen för någon som bor i Mälardalen är 195,81 kronor i timmen, vilket motsvarar en månadslön för heltid 31.300 kronor i månaden. Detta är enligt fackförbundet Byggnadsarbetaren.

Kan man lita på Byggnads statistik av löner?

”Alla företag har inte lämnat in uppgifter om löner”, säger Anders Larsson, på Byggnads till VVS Forum på nätet.  

Jämför man med hantverkare inom andra yrken har VVS-montörer högst lön 256,54 kronor i timmen, men en snittlön i hela landet ger VVS-montörer en lön på 235,27 kronor i timmen, plattsättare 235,90 kronor i timmen, golvläggare en lön på 233,32 kronor i timmen, vanliga anläggare en lön på 218,05 kronor i timmen och montörer inom industrin en lön på 218,12 kronor i timmen.

Vad kan göra för en jämnare lön?

Vad kan man göra för att få mer jämna löner mellan VVS-montörer i de olika landskapen i Sverige? Det gäller att själv försöka förhandla upp sin lön. Genom att vidareutbilda sig är ett sätt att få en högre lön, liksom att byta arbetsplats. Oftast är det det enda sättet att få en högre lön. Så det gäller att arbetsmarknaden blir mer rörlig. Ofta är det det i storstäderna medan VVS-montörer bosatta på landsbygden har svårt att få upp sina löner. Där är det svårare att byta arbetsplats, om man inte är beredd att pendla längre sträckor. Samtidigt har vi en landsbygdsdöd som borde motverkas och göra det möjligt för fler att kunna bosätta sig och stanna kvar där.

Oväntat att lönerna är högre i västra Sverige

Det är något oväntat att lönerna är högre i västra Sverige, man hade kanske väntat sig att lönerna skulle ha varit högre i Storstockholmsområdet. Måhända en större konkurrens med fler VVS-montörer från utlandet har drivit ner lönerna i Stockholm.

rörmokare

14 Feb 2018

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.