Stopp i avlopp?

Om du har återkommande stopp i avlopp kanske du behöver kontrollera rören. Behöver du kontrollera dem och ser att inget hjälper när du försöker spola i avloppen finns det lite olika åtgärder som du kan göra. Här presenterar vi några av de lösningar som du kan göra.

Vi avråder från att göra olika smetar med bakpulver och vinäger. Det hör absolut inte hemma i rör överhuvudtaget. Det enda som ska spolas ner är fekalier och toalettpapper. Alla bindor, tamponger, tops och sådant som vi svenskar har blivit bortskämda med att kunna slänga i avloppet går helt enkelt bort. I många andra länder, går det inte att slänga sådana saker. Tyvärr går det att göra det hemma i Sverige, men det är inte bra för miljön. Det man slänger i toastolen och i avloppet åker ju med vattnet ut i våra vattendrag, där det absolut inte hör hemma.

Relining

Har man fått riktiga problem med sina avlopp, och är orolig för sina rör, kan man alltid ringa en rörmokare som kommer och kontrollerar status på dina rör. Då kan de gå ner med en kamera som sänder filmer och bilder till en dator. Då kan du själv se hur det står till med dina rör och om det behövs någon åtgärd. Har de gått sönder? Vad är det som orsakar stoppet? Om du har gamla rör, kan du i stället för att lägga nya rör som är kostsamma, göra en relining. Det innebär att man antingen sprutar in plast och sedan härdar det, då lägger sig plasten som en skyddande hinna runt rören, eller för in nya plaströr i de befintliga rören. Då vet du att de håller i flera år framåt på nytt.

Spola rören med hett vatten

Har man relativt nya rör, kan man spola dem med hett vatten. Det brukar kunna få bort det mesta stoppet. Det som kan åstadkomma stopp i våra avlopp är mycket fett. Det måste man få bort. Bra tips på hur man kan undvika det är att alltid torka av disk med papper i stället för att spola disken med vatten.

Lägga nya rör

Har man gamla rör bör man lägga nya. Det är det mest kostsamma alternativet, men det enda sättet att inte få vatten- och sedan fuktskador på huset. Byter man stammarna i ett hus, ökar det definitivt värdet på huset och dagen som man vill sälja det, blir det lättare att få det till det pris som man önskar.

12 Sep 2018

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.