Vad är komfortkyla?

Den som är rörmokare har säkerligen god koll på begreppet. När man som lekman är ute efter att anlita en rörmokare kan det kännas tryggt att ha mer koll på vissa termer. Kanske vill man känna sig mer trygg och förstå samtalen bättre med den rörmokare man planerar att anlita. I den här texten fokuserar vi på komfortkyla och vad det egentligen innebär.

Gör temperaturen bekväm

Begreppet betyder i mångt och mycket vad det låter som. I vissa lokaler tillförs väldigt mycket värme genom till exempel belysning, kontorsapparater eller genom att solen ligger på lokalens fönster. Om behovet av komfortkyla verkligen behövs skiljer sig naturligtvis åt, men klart är att en lokal i Nacka såväl som i nordligaste Norrland kan behöva detta. Det beror helt enkelt på lokalens förutsättningar, även om klimatet runt omkring givetvis spelar in också.

Det är just i olika typer av lokaler som komfortkyla kan behöva ordnas. I vanliga bostäder är det ovanligt att det behövs. För det första är det interna värmetillskottet litet i bostäder, och för det andra är acceptansen högre för höga temperaturer. Acceptansen kan såklart i många fall vara hög i en annan typ av lokal också, men i många fall är värme något som man inte vill ha, beroende på vilken verksamhet som sker i lokalen.

kyligt rum

Hur vet man om komfortkyla behövs?

En rörmokare brukar ta reda på det genom följande steg:

  • Bestäm kyleffektbehovet i varje rum. Först bestäms behovet av kyla i varje rum. Rörmokare undersöker nu också om värmen först kan reduceras med passiva åtgärder, till exempel genom att utnyttja solskydd eller minska internt genererad värme på andra sätt. Man tittar även på att kyla rummen med vad som kallas för det hygieniska ventilationsflödet.
  • Val av system. Om inte ovanstående passiva åtgärder räcker för att möta behovet av kyla kan ett system behöva installeras. Vanligtvis brukar man välja ett VAV-system (där ventilationsluften kyler) eller ett kylsystem som är vattenburet. Därefter dimensionerar man systemet för att uppnå önskad temperatur. Vilket system man väljer beror i hög grad på lokalens förutsättningar, och kanske även klimatet omkring. Till exempel kan en lokal i Nacka behöva andra åtgärder än en i Kiruna – men det är givetvis upp till din rörmokare att svara på.

Hitta rätt rörmokare

Är du på jakt efter en bra rörmokare som kan förklara mer ingående om komfortkyla? Det finns flera bra sätt att hitta en rörmokare på, men här är några enkla steg:

  1. Sök på nätet efter till exempel ”Rörmokare Nacka” (eller byt ut Nacka mot din stad).
  2. Be om offert.
  3. Kontrollera referenser och omdömen om firman.

 

14 Nov 2017

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.