Vad tjänar en rörmokare?

Vad tjänar en rörmokare? Det är en fråga som många ställer sig idag och detta som en följd av att yrket är i ett skriande behov av nya förmågor. Rörmokare – VVS-montörer – har, liksom många andra hantverksbranscher, en väldig övervikt gällande yrkesmän som närmar sig pensionen samtidigt som återväxten varit klen. Det finns goda möjligheter till anställning i framtiden - men till vilken lön?

I snitt så tjänar en svensk rörmokare - med 7.7 års erfarenhet och med en medelålder på 31 år - 29.500 kronor/månaden. Det är en lön som troligen kommer att höjas och detta som en följd av den efterfrågan som finns. Som vi nämnde ovan: rörmokare och VVS-montörer behövs även i framtiden och man kan inte förvänta sig att de som nu närmar sig pensionen ska fortsätta jobba. Därför så kommer också lönerna säkerligen att höjas som ett steg i att göra yrket mer attraktivt och för att, helt enkelt, få fler att utbilda sig.

När du behöver en rörmokare på Kungsholmen

Så kan du höja lönen

Det ger dock inte hela sanningen. Många rörmokare idag nöjer sig med för lite pengar i lön. Det säger vi av den enkla anledningen att det finns vägar att ta som ger mer i lönekuvertet. En sådan väg är att utbilda sig ytterligare och välja att nischa sig lite mer. Här kan man exempelvis välja att specialisera sig på att installera olika energikällor såsom bergvärme och solvärme. Båda dessa - i synnerhet solenergi - ligger rätt i tiden och här spås många privatpersoner vara beredda att betala för att byta. Är man som vvs-montör utbildad inom dessa områden så kan man också ta bra betalt för sina kunskaper.

Var i Sverige man bor och arbetar har också betydelse. Ser man statistik från en av de främsta jämförelsesidorna på internet så kan man se att vissa län, helt enkelt, är mer lukrativ än andra att arbeta i. Bäst betalt får man i Jönköping där medellönen ligger på 30.125 kronor/månaden. Detta ska ställas mot Jämtland där en rörmokare i medellön tjänar 21.499 kronor varje månad. I Stockholm - där flest rörmokare finns - så ligger medellönen för en rörmokare på 27.105 kronor i månaden. Där har man emellertid bäst chans att påverka lönen genom vårt tredje förslag: nämligen att byta jobb.

Hitta en ny arbetsgivare - få mer i lön

Det tredje sättet att skaffa sig lite mer pengar i lönekuvertet är att byta arbetsgivare. Som vi sa, det finns ett stort behov av rörmokare och många företag är beredda att betala för att få in sådana i, så att säga, sitt stall. Att byta jobb är för övrigt gångbart oavsett bransch. Den gamla tiden då man stannade över ett helt yrkesliv och fick en guldklocka är inte längre aktuell. Nej, nu måste man byta för att klättra på lönestegen och inse att ombyte verkligen förnöjer.

Lönen är definitivt inte allt, men visst är det en bra morot till att röra på sig. I vissa fall kan det även räcka med att påtala detta för att den nuvarande arbetsgivaren ska ta fram plånboken. Rörmokare behövs - vem är villig att betala vad du begär? Klart står att du som blivande rörmokare har ett bra förhandlingsläge gällande din framtida lön.

16 Sep 2019

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.