Vanliga frågor om en badrumsrenovering

Förr några år sedan så var det köket som var det område som svenskar i störst omfattning ville renovera – och även gjorde så. Köket fick nämligen ökade krav på sig; fler i familjen ville laga mat, fler ville få plats – ökade krav på förvaring krävdes och dessutom så blev det rent estetiska även det en viktig fråga. Kort sagt; köksrenovering låg i tiden – från Kiruna till Malmö.

Nu har dock ett annat rum hamnat i hemmasnickrarens kikarsikte. Detta rum skiljer sig dock lite från köket sett till vikten av noggrannhet, kunskap, erfarenhet samt till tiden man avsätter. Detta av den enkla anledningen att konsekvenserna av ett misslyckande kan bli väldigt kostsamma och dessutom svåra att korrigera.

Vilket rum talar vi då om? Ja, om vi säger att du precis köpt en lägenhet i Södertälje (eller någon annan svensk stad, för den delen) – vilket rum är det troligt att du först vill förändra? Vi skulle uppskatta att ungefär 7 av 10 ser en badrumsrenovering som det första projektet. Badrummet är viktigt; vi spenderar dagligen mycket tid i det och dessutom så säger rummet i fråga väldigt mycket om hur vi är. Gäster som kommer gör ofta en samlad bedömning av bostaden skick och utseende just med badrummet som bas.

Vi sa att en badrumsrenovering är lite mer delikat än vad en köksrenovering är; detta av den anledningen att vatten i en stor grad är inblandat och att detta element alltid måste behandlas med stor vaksamhet. En vattenskada är definitivt ingen rolig historia – det kan alla som haft en sådan skriva under på. Vi tänkte här – genom att ställa- och svara på några frågor – visa hur man ska tänka vid en badrumsrenovering och vi håller oss även fortsatt till det fiktiva exemplet om Södertälje där du precis köpt en lägenhet. Vi ger svaren – du ställer frågorna; precis som i Jeopardy:

 

  • Ska jag göra min badrumsrenovering själv? Vårt råd är att du tar hjälp – åtminstone delvis. Det är svårt att sätta kakel, det är svårt att dra vatten och avlopp. Enklare saker – rivning och montering av skåp och hyllor – kan du sköta själv. Dessutom: ska du exempelvis vid din badrumsrenovering dra in golvvärme så måste du anlita en behörig elektriker.
  • Ett eller flera företag? Definitivt ett företag. Du kanske kommer lite billigare undan genom att anlita exempelvis en rörmokare, en elektriker och en plattsättare – men jobbet blir säkrare om dessa kommer från samma företag. Känsliga projekt som en badrumsrenovering blir bäst om man använder sig av totalentreprenad.
  • Priset? Du kan själv påverka priset. Dels genom att välja rätt företag (ta in fler offerter, kontakta flera företag – förhandla) och dels genom att välja rätt material. I och med att du har rot-avdraget tillgängligt för din badrumsrenovering i Södertälje så kommer materialet att utgöra lejonparten av kostnaden. Idag har du ett betydligt större urval av snyggt, prisvärt kakel, du ha spännande badrumsskåp till förmånliga priser och du kan hitta läckra lösningar även i övrigt genom att besöka vilket byggvaruhus i Södertälje som helst. Du kan verkligen få en badrumsrenovering utförd till ett rimligt pris i dagsläget.

 

12 Jan 2017

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.