Det är få som blir glada av att höra ordet stambyte. För den som bor i bostads- eller hyresrätt innebär det många gånger månader av att behöva springa ner på innergården för att använda sig av temporära toaletter och duschar. Men det finns goda anledningar till varför man gör den här typen av installationer. Om de inte görs i tid riskerar man nämligen enorma skador på fastigheten och även att bostadsgästerna får dras med otrevliga lukter, stopp i avloppet och problem med vattentrycket.
Hur ofta bör man byta rör?
Att sätta specifika ”bäst före”-datum på avlopps- och vattenledningar är svårt. Det är många olika faktorer som spelar in. Handlar det om en byggnad som främst används som bostad så slits rören på ett sätt. Om det handlar om en fastighet som innehåller hyresgäster som har många fler besökare, till exempel en hårsalong där vatten används flitigt dagligen, kan slitaget se helt annorlunda ut.
Det beror också på vilka material som rören är tillverkade av. Värmeledningar för element kan hålla i upp till 80 år innan något behöver göras. Avlopp som har ledningar av gjutjärn håller omkring 40-50 år, något kortare om de är av plast. Vattenledningar kan variera från 25 upp till 60 år. I fastigheter som konstruerats runt andra världskriget kan man se brister i materialen, då det var brist på bra råvaror i vissa fall. Hus som byggdes under tiden för miljonprogrammet i Stockholm och andra storstadsregionen har ofta plaströr som har dålig kvalitet då fokus främst låg på att konstruera många bostäder snabbt.
Konsultera med en rörmokarfirma
Du som äger en hyresfastighet eller sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening gör rätt i att leta upp en bra rörmokare i Stockholm som kan komma ut och ta en titt på just din fastighet. Det är bättre att göra detta i god tid och få en utvärdering kring vilka delar av fastigheten som kan behöva en översyn eller helt enkelt ett fullständigt stambyte. Ibland räcker det med att bara byta ut vissa delar, men många ser det som mer praktiskt att göra allt samtidigt. Så slipper de som bor i fastigheten leva med tillfälliga sanitärlösningar mer än en gång under sin tid i huset.
Rörmokaren – en bra kontakt i vardagen
Att ha en bra rörmokarkontakt ansluten till huset är också en bra investering för alla inblandade. Om det händer något vet alla boende vart de ska ringa och att personen som kommer känner till fastigheten väl. Det gör det lättare att hitta orsaken till problem och även var alla anslutningar sitter. Oavsett om någon bara behöver hjälp med en trasig vattenkran, installation av en ny tvättmaskin eller om det har uppstått en läcka så är det bra att ha en duktig rörmokare som bara finns ett kort telefonsamtal bort.
Du som bor i Stockholm eller någon annan storstadsregion har som regel många professionella rörmokare att välja på – rent av så många att valet blir svårt. Då är det ett bra tips att hämta in referenser från någon du känner innan du anlitar någon. Kika också på eventuella omdömen på nätet som andra kunder lämnat om företaget. Läs mer på http://www.stockholmsrörmokare.se/.