Vill du ha bastu i badrummet?

Tänk dig att du kommer hem från jobbet och varit utomhus hela dagen. Visserligen kanske du gillar ditt jobb och att vistas utomhus alla dagar, men säg att det har varit en regnig dag. Du är helt blöt ända in till underkläderna och bara längtar hem. Säg då att du har möjligheten med en enkel trapptryckning, så får du en härligt varm bastu. Du går in i den och bara suckar av njutningen att blir riktigt genomvarm och avslappnad. Finns det något bättre sätt att avsluta arbetsdagen på? Knappast.

Så kan du bygga bastu hemma

Att bygga en liten minibastu hemma är inte särskilt svårt och inte behöver du många kvadratmeter till det. Huvudsaken är att du har mer än 10 kvadratmeter som du kan avvara till en bastu. Du behöver utrymme till en kamin och två bastulavar som du kan placera snett ovanpå varandra. 10 kvadratmeter är ungefär lika stort som en liten skrubb. Har du en skrubb som du inte använder, kan du utnyttja det utrymmet till en minibastu. 

Börja med bastugolvet

Som vanligt måste man börja med golvet. Här är det bäst att bygga ett golv som klarar av mycket vatten, till exempel ett betonggolv med en stor golvbrunn som låter vattnet rinna ner som det ska. Ovanpå betonggolvet kan man sedan bygga med trätrallar som är avtagbara. När man sedan har bastat klart är det viktigt att kunna ställa dem på tvären och vädra ut i bastun ordentligt.

Klä in väggarna i träpanel

Bland det snyggaste som man kan bygga i bastun är att klä väggarna med en träpanel. Sedan kan man montera en glasdörr så att man ser den fina bastun från badrummet. På så sätt känner man inte att bastun är så liten, utan den känns då lika stor som både badrummet och bastun tillsammans.

Bygg bastulavarna

När man har klätt väggarna och de är färdiga är det sedan dags att bygga bastulavar. De bör också vara helt i trä, vilket är bekvämt när man ska sitta på dem. Trä är det bästa materialet som tänkas kan när man ska bygga en bastu. Träet blir inte för hett, och det håller otroligt nog bäst mot väta.

Installera bastukamin

När både golv och väggar är klara och det finns basulavar på plats, är det sedan dags att montera bastukaminen. Den måste en elektriker installera. Hon, eller han måste dessutom bygga så att väggen intill klarar av värmen och bygga med särskilt värmeskydd.

Därför bör man anlita hantverkare som har kompetensen både för bygg, renoveringar, eldragningar och VVS. Här kan du läsa mer: https://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu.

17 Apr 2019

VVS-service

Professionella rörmokare åtar sig alla typer om VVS- men även jour.